Stichting Praktech | Vak- en Ontwikkelschool

Praktech is sinds 2010 actief in Zuid-Limburg, oorspronkelijk als onderdeel van Stichting Alterius. Toen in 2020 bekend werd dat de middelen die het ministerie van OC&W beschikbaar stelde alleen voor de doelgroep onder de 18 waren, leek het einde van Praktech in zicht. Een aantal inwoners van Maastricht en omstreken hoorde dit en besloot om vanuit een zelfstandige stichting verder te gaan met de mooie basis die in 10 jaar tijd was gelegd. Inmiddels is Praktech een sociale onderneming zonder winstoogmerk waar (jong)volwassenen van 18- én 18+ bouwen aan hun talenten.

Stichting Praktech, Vak- en Ontwikkelschool

Stichting Praktech | Vak- en Ontwikkelschool werd opgericht in 2020. Het bestuur zet zich onbezoldigd in voor de stichting en bestaat uit:

Theo Thuis | voorzitter-secretaris

Theo werkt bij Q-Park en heeft een historie binnen het sociale domein.

“Praktech biedt andersontwikkelde mensen praktijk-les, gericht op werk- en levensperspectief. We zijn er altijd voor en met elkaar“

Camille Quaedvlieg | penningmeester

Camille is belastingadviseur en mede-eigenaar van een accountantskantoor.

“Praktech biedt (jong)volwassenen een kans op onderwijs en groei. Iedereen ontdekt zijn potentieel, ontwikkelt nieuwe vaardigheden en bouwt aan een veelbelovende toekomst”

Wil Rutten | bestuurslid algemeen

Wil is een zeer actieve pensionado met veel ervaring als gemeente- en provinciesecretaris.

Praktech zoekt altijd naar het talent dat iemand heeft. Soms moet dat even aangevonkt worden!”

Sociale onderneming zonder winstoogmerk

Ellen Janssen zegt over de oprichting van de stichting: “We vonden het zonde dat een leerplek voor mensen die liever met hun handen leren dan met hun hoofd en waar leeftijd er niet toe doet, zou wegvallen. Tegelijk zien we in de regio Zuid-Limburg dat er een enorme behoefte is aan arbeidskrachten in de bouw. De vergrijzing speelt daarin ook een rol. We geloven er vanaf het begin in dat Praktech als sociale onderneming zonder winstoogmerk moet kunnen bestaan. We voorzien op diverse vlakken in een behoefte.”

Toekomstgericht sociaal ondernemen

In 2024 ging Praktech een nieuwe fase in, op weg naar een verdere toekomstbestendigheid van onze sociale onderneming. Hiermee leggen we een stabiele basis voor een langdurige vorm van praktijkonderwijs. Dat doen we onder andere door:

  • Naamsbekendheid en (online) zichtbaarheid vergroten
  • Werkzaamheden automatiseren en standaardiseren
  • Ritme en regelmaat creëren binnen de organisatie en in de communicatie
  • De financiën verstevigen om de gewenste groei mogelijk te (blijven) maken
  • Versterken van contacten met ketenpartners, gemeenten en bedrijfsleven